Parchet din lemn

Parchet din Lemn Triplustratificat vs. Parchet Laminat

Parchet din Lemn Triplustratificat versus Parchet Laminat

Dacă ați ajuns la concluzia că parchet este pardoseala pe care v-ați dori-o sau pur și simplu vreți să analizați acest tip de pardoseală alături cu alte variante, iată ce poate fi luat în considerare despre cele mai populare tipuri׃ parchet din lemn triplustratificat și parchet laminat. Decizia între achiziționarea unui parchet din lemn sau a unui parchet laminat poate fi una grea și este normal să fie așa, pentru că oricine își dorește o pardoseală confortabilă și durabilă. Iar alegerea dintre cele două poate da senzația unui compromis.

Diferențele de comportament ale celor două feluri de parchet pot fi înțelese mai bine prin descrierea structurii lor. Ambele au mai multe straturi, după cum urmează׃

Parchetul din lemn triplustratificat are o construcție stabilă integral in lemn - stratul superior este cel de uzură, din esență tare, protejat prin lac sau ulei, de diferite grosimi (de exemplu 2,5 mm/3,2 mm sau 3,5 mm). Stratul median, dispus perpendicular, și suportul sunt din lemn de conifere. Structura în cruce reduce mișcarea naturală a lemnului care lucrează (se dilată/contractă conform umidității din aer) și, cu îmbinări foarte puternice, mecanismul acesta complex face lamelele nu se îndepărteze între ele, deci nu apar rosturi inestetice, dar și suprimă zgomotul, pentru o experiență cât mai plăcută. Parchetul din lemn triplustratificat, față de un parchet din lemn masiv sau dublustratificat, are structura cea mai stabilă (făcându-l cel mai potrivit pentru încălzirea prin pardoseală). Are un strat nobil superior de esență tare, gata finisat, care poate fi recondiționat - combină confortul si esteticul cu durabilitatea.

Structura parchet din lemn triplustratificat ⇓

Parchet triplustratificat din lemn

Parchetul din lemn triplustratificat este potrivit pentru dormitor, camera de zi/sufragerie/living, trepte interioare. Este mai puțin folosit pe pardoseala din bucătării și holuri de intrare, zonele cu trafic. Idei de amenajare cu parchet din lemn triplustratificat premium produs în Germania ⇓ (click pe foto pentru detalii) 

Facem comparatie cu parchetul laminat pentru că un astfel de parchet, atunci când e de calitate premium, ne poate crea impresia că este din lemn natural (tehnologia avansată poate imita fibra lemnului astfel încât nu doar să vedem că arată ca lemnul, ci și să simțim structura lui la atingere). Pe lângă designul atractiv - având nenumărate variante de print- un alt plus ar fi montajul simplu prin click, flotant. La parchetul triplustratificat se poate opta pentru montaj pe folie, însă un montaj de nota 10 (și obligatoriu la încălzirea prin pardoseală) este prin lipire - de aici și nevoia de a apela la un specialist. De asemenea, întreținerea este ușoară, nu implică neapărat o atenție deosebită asupra unui anumit produs de curățare, spre deosebire de parchetul de lemn, care necesită o soluție în funcție de finisaj (lăcuit/uleiat).

Parchetul laminat are deasupra un strat de protecție - împotriva umezelii și zgârieturilor, fiind antibacterian și rezistent la razele soarelui. Sub acesta se află stratul decorativ, care este fidel imaginii unui lemn natural. Suportul din HDF reprezintă 90% lemn foarte bine comprimat. Pe spate este aplicat un strat de contrapresiune. Toate acestea alcătuiesc un produs compact, cu o structură robustă, la care se adaugă in sistem puternic de blocare, pentru o instalare rapidă și sigură. De precizat ar fi că are conductivitate termică bună, ceea ce îl face potrivit pentru încălzirea prin pardoseală. Grosimea lui, în funcție de model, este de 8 sau 10 mm și este potrivit pentru uz rezidențial, cât și pentru uz comercial moderat.

Structura parchet laminat ⇓

Ținând cont de faptul că parchetul laminat are o suprafață mai rezistentă, poate fi montat în zone ceva mai expuse la trafic și umezeală (nu este complet impermeabil însă - există alte tipuri de material pentru zone umede și cu trafic intens pe care vi le putem propune), de exemplu pe hol, în camera copiilor, în spațiile în care trăiesc animale de companie. Parchetul laminat poate fi montat și în spatii comerciale cu destinații diferite. Parchetul din lemn însă are destinația ideală dormitorul (chiar și livingul, dacă nu permitem invitaților să intre cu încălțări) și întotdeauna trebuie avută în vedere o protecție sub corpurile de mobilier. Ceea ce oferă parchetul din lemn la schimb este naturalețea, pentru că fiecare lamelă are un aspect unic, care nu se repetă.

Idei de amenajare cu parchet laminat ⇓ (click pe foto pentru detalii)

Și atunci de ce nu e clară alegerea, de ce nu achiziționăm întotdeauna parchet laminat? Pentru că mereu ne vom lovi de ideea că totuși, nu este din lemn natural. Deși mai pretențios, lemnul neavând în mod organic mare rezistență la umezeală, implicit pătare, zgâriere și lumină (finisajul din fabrică și întreținerea ulterioară corespunzătoare au rolul de a diminua din această sensibilitate) va rămâne prima opțiune când se dorește mai ales căldura, eleganța și nobilitatea acestui material. Pare că are ceva impunător, aduce spațiului un plus de valoare pe care nu îl putem obține poate prin alt mod.

Companiile mari au înțeles acest lucru și folosesc în procedeul de producție, pe lângă lemnul atât de îndrăgit, elemente auxiliare de înaltă calitate, pentru a-l proteja, scoțându-i frumusețea în evidență, dar și pentru a ajuta consumatorii cu o întreținere mai facilă. Calitatea lacurilor și uleiurile utilizate în finisarea unui parchet din lemn este la fel de importantă ca proveniența lemnului, pentru ca în final să avem un produs finit ecologic. Până la urmă, este o temă principală când discutăm de cele două tipuri de parchet. Există o reticență pentru parchetul laminat tocmai pentru emisiile pe care le-am putea avea în timp. Întocmai, un laminat superior va fi încadrat în clasa cu valori minime ale emisiilor. Conceptul de „healthy living״ este o caracteristică ce definește respectul față de consumator și atingerea scopului de sustenabilitate.

Poate nu asta vă vine în gând atunci când alegeți un parchet, dar ar fi și acesta un punct de vedere de urmărit - în ce măsură producătorul arată apreciere față de ce stă la baza a ceea ce ne dă sentimentul de acasă, fie într-un laminat, fie într-un triplustratificat - lemnul este o resursă care trebuie folosită cu responsabilitate, atât față de natură, cât și față de consumator, de locuința sa, pentru că acestea definesc mediul în care trăim. Până la urmă, cine nu vrea un produs inteligent, care a fost creat ținând cont de ce e valoros din tradiție, dar cu îmbunătățiri pentru un stil de viață modern?

Putem adăuga că indiferent de unde alegeți parchetul dumneavoastră, vă sfătuim să solicitați o fișă tehnică pentru a urmări caracteristicile care vă interesează, precum și instrucțiunile de montaj. Acestea pot completa informațiile primite de la consilierul dumneavoastră de vânzări. Sunt multe de povestit despre acest subiect și cu siguranță sunt puncte pe care nu le-am atins, așteptăm cu drag întrebările dumneavoastră.

Va așteptăm în showroom-ul nostru din București, Str. Vlad Județu 48, cu o multitudine de modele de parchet din lemn triplustratificat, parchet laminat și pardoseli hibride din gama premium. Oferim consiliere tehnică în alegerea modelelor potrivite.

Articole similare