Încălzirea prin pardoseală (electrică/cu apă) este o metodă modernă, care are multe avantaje față de încălzirea locuinței printr-un sistem de calorifere, de aceea tot mai multă lume se îndreaptă spre o astfel de soluție. Aduce un plus de confort, prin distribuirea constantă și uniformă a căldurii. Încălzirea se face pe verticală și pentru că picioarele noastre simt căldura, care se ridică și se pierde mult mai greu, ne mulțumim și cu o temperatură mai scăzută (la 2 grade mai puțin nici nu vom simți diferența). Renunțând la calorifere, îmbunătățim încăperile din punct de vedere estetic și câștigăm spațiu util. Are efect antistatic și împiedică răspândirea prafului, astfel încât poate fi un ajutor pentru persoanele alergice, dar și în general, presupune o calitate mai bună a aerului . Prin urmare, este o investiție care ne sporește starea de bine și prin care cheltuim mai puțin pe termen lung. Pentru a ne bucura de beneficiile unei pardoseli încălzite, trebuie să mai facem niște alegeri. Cele care țin de izolația casei, precum și ce fel de material să montăm peste acest sistem.
Să luăm de exemplu, parchetul din lemn natural. Lemnul este un material izolator, deci are o rezistență termică mai mare. Ceea ce înseamnă că vom resimți temperatura optimă după mai mult timp, nu că un parchet din lemn nu poate fi o opțiune. Trebuie să îndeplinească un criteriu însă, să aibă această mențiune de la producător, lucru care poate fi văzut și în fișa tehnică a produsului. O caracteristică importantă a unui parchet care îl face compatibil cu încălzirea în pardoseală este structura lui. Grosimea, poate a fost primul dvs. gând (da, dacă ne îndepărtăm cu mult peste 14 mm grosime; de ex., valorile pentru parchetul triplustratificat de la Barlinek: 14 mm grosime, rezistenţă termică- 0.1 m2 K/W, conductivitate termică- 0.14 W/mK). Degeaba avem o grosime mică și implicit o valoare mai mare a conductivității termice, dacă vom fi nevoiți să schimbăm parchetul după un timp. Lemnul se dilată și se contractă în funcție de schimbările de temperatură și umiditate (din acest motiv se lasă rosturi de dilatare și se folosesc adezivi flexibili). Aceste procese sunt accentuate de utilizarea sistemului de încălzire/răcire. De aceea e important ca parchetul să aibă o structură foarte stabilă. Parchetul din lemn cu trei straturi dispuse în cruce și cu un sistem de îmbinare a lamelelor foarte puternic are asigurată reducerea mișcării naturale a lemnului. Astfel, nu mai apar spații inestetice între lamele, ce ar cauza și pierderi de căldură, iar zgomotul la călcare este redus considerabil. Pentru a obține valoarea minimă a rezistenței termice, recomandăm montarea parchetului din lemn prin lipire. Din faptul că parchetul din lemn transferă căldura mai lent deducem că o captează mai mult timp și se răcește mai greu. Într-o casă de locuit, unde avem în funcțiune sistemul de încălzire mai tot timpul, parchetul din lemn nu va determina diferențe mari la plata facturilor pentru energie față de un material cu un transfer termic mai bun, pentru că ce se pierde pe de o parte, în prima fază a ciclului de încălzire, se recuperează pe de alta, spre final.
Idei de amenajare parchet triplustratificat Barlinek ⇓ ( click pe imagine pentru a solicita oferta)
Prin urmare, dacă sunteți iubitori de parchet din lemn, nu sunteți constrânși să renunțați la idee. Totuși, nu este un tip de material care este potrivit pentru orice spațiu. Este mai pretențios, întreținerea lui necesită mai multă atenție. Același lucru l-am putea spune și despre parchetul laminat. Deși mai protejat decât parchetul integral din lemn și cu o rezistență termică mai mică, folosirea lui tot este limitată. Aici au de câștigat gresia și parchetul hibrid. Fără sensibilitate la trafic și umezeală, pot fi montate în orice cameră, chiar și în duș (mai puțin unele variante de hibride care au și lemn în componență). Se curăță ușor și în plus, au transfer termic foarte bun. Cu ambele puteți obține un aspect unitar în toată casa. Există numeroase modele de gresie porțelanată tip parchet dacă preferați. Realizate cu măiestrie, redau întocmai fibra lemnului. Sau puteți merge în orice zonă estetică, gresia este foarte versatilă- culori uniforme, aspect de ciment, rășină, piatră, marmură, travertin (multe dintre acestea pot avea și textură lucioasă). Este materialul ideal pentru încălzirea prin pardoseală. Avantajul parchetului hibrid față de gresie ar fi că rămâne o pardoseală caldă și când sistemul nu e pornit. Se simte ca parchetul din lemn, dar se comportă ca o gresie. Asta pentru că are în componență mineral, vinyl sau polimeri moderni care contribuie la duritatea și trăinicia lui. Sau unde mai pui că poate fi chiar cu lemn natural tratat la suprafață. Față de parchetul integral din lemn, pentru care se recomandă instalarea prin lipire, la parchetul hibrid putem alege montajul flotant, prin click (exceptând zonele de contact constant direct cu apa), pentru care au fost gândite folii (substrat) speciale. Bineînțeles, sunt anumite condiții premergătoare de îndeplinit și recomandări ulterioare de la producători pentru fiecare tip de pardoseală în parte peste un sistem de încălzire, puteți solicita ca aceste instrucțiuni să vă fie puse la dispoziție, pentru a trece prin toate etapele fără probleme.
Idei de amenajare cu gresie portelanată pentru pardoseală încălzită ⇓ (click pe foto pentru a solicita ofertă)
Concluzia este că puteți alege pentru finisaj orice tip de material îndrăgiți mai mult, atâta timp cât este specificat de la producător că se poate utiliza peste sistemul de încălzire/răcire în pardoseală. Puteți chiar să le combinați, de exemplu un parchet triplustratificat în dormitoare, eventual living și gresie în zonele cu risc mare de deteriorare a lemnului. Important este să vă informați și să vă asumați aceste diferențe de comportament de la un material la altul. Sau dacă aveți rețineri, un parchet hibrid vă poate salva oricând ca variantă de compromis, pentru că mulțumește atât din punct de vedere vizual, cât și practic. Producătorii de finisaje au avut în vedere desprinderea treptată de încălzirea clasică și s-au adaptat tehnic pentru ca noi să putem avea opțiuni din oricare categorie, după preferința estetică sau după buget.